Terugblik wiedcampings

8 juli 2023

Wow wat is er weer hard gewerkt op boerderij Zonnegoed! Van 11 tot 24 juni vonden de jaarlijkse wiedcampings plaats. Wiedcamping, lees ik dat goed: wied met een d? Zeker! Onkruid wieden is een van de meest arbeidsintensieve werkzaamheden op een biologische boerderij. Hoewel we met machines veel kunnen, moet het onkruid dat echt tussen de gewassen groeit handmatig verwijderd worden. Een flinke klus maar gelukkig kregen we hulp!

Enkele weken per jaar organiseren de Seizoensarbeiders heuse wiedcampings: een week lang kamperen op de boerderij en elke dag het land op om te helpen met onkruid wieden. Twee weken lang heeft de wiedcamping op Zonnegoed gestaan en beide weken hebben we een hele leuke groep harde werkers op bezoek gehad! Natuurlijk is er hard gewerkt (vooral in de uien, bieten en peen), maar er was ook een boel gezelligheid. Er is kampvuur gestookt, in de sauna gezeten, er zijn spelletjes gespeeld en boerderijen in de buurt bezocht zoals Eko de Eerste, BioRomeo en ook het Waterloopbos. En dat in bijna tropische temperaturen, waardoor de ee

rste week in tropenrooster gewerkt werd: vroeg starten, na de lunch een siësta en dan ‘s avonds nog een paar uur aan de bak.

Als team Zonnegoed kijken we terug op twee super geslaagde weken! De reden dat we meewerken aan de wiedcampings van de Seizoensarbeiders, in plaats van alleen met uitzendkrachten te werken, is dat het hele leuke interactie geeft: vaak komen er (jonge) mensen die nog onbekend zijn met landbouw maar die wel zeer geïnteresseerd zijn om er meer over te leren. Dit levert een heleboel leuke gesprekken en nieuwsgierige vragen op hoe we onze gewassen telen en waarom. Ook dit jaar weer waren de wieders super betrokken en heeft zich een hechte groep gevormd, waarvan een deel ook in juli nog is teruggekomen om te helpen met verschillende klussen op de boerderij! Zo wordt werken niet alleen een verplichting maar ook leerzaam en gezellig. Dat geeft ons een boel energie!

Bedankt aan alle harde werkers die zich op Zonnegoed hebben uitgesloofd!

Leuk: Omroep Flevoland kwam langs in Ens om de wieders te vragen wat ze er zelf eigenlijk van vinden en een kort fragment hiervan kwam zelfs op NOS. Kijk hier het hele filmpje terug!

Lijkt het je zelf ook wel wat om een weekje te werken op de boerderij? Van 10 tot 23 september zijn er de oogstcampings, dan gaan we aan de slag om de pompoenen binnen te halen! Op de website van de Seizoensarbeiders vind je meer informatie.

Alle nieuwsberichten

Meer lezen

Keek op de week #9: 1 nov – 31 dec

2 januari 2024

Oproep: verspreid ons bericht over het No Shit winterabonnement!

14 november 2023

Keek op de week #8: 13 – 31 oktober

2 november 2023