Keek op de week #5: 29 juli – 31 augustus

1 september 2023

Oogstcamping in volle gang op boerderij Zonnegoed!
Het is weer zover, één van de mooiste momenten van het jaar: de pompoenoogst is begonnen! Een grote klus, omdat al onze prachtige pompoenen (dit jaar zeker zo’n 200.000 stuks, een mooie opbrengst) met de hand geoogst moeten worden. Gelukkig hoeven we dat niet alleen te doen. Een groep harde werkers uit heel Nederland kampeert twee weken lang op de boerderij tijdens de zogenaamde oogstcamping!

Vanaf de vroege uurtjes het land op om de pompoenen los te snijden en vervolgens op te rapen, tussendoor heerlijk eten van onze geweldige kok en ‘s avonds gezellig bij het kampvuur. In onderstaande foto’s een kleine sfeerimpressie van dit geheel! Heel mooi dat we dankzij de samenwerking met de Seizoensarbeiders weer zulke enthousiastelingen op Zonnegoed mogen ontvangen en dat er vanuit het hele land nog steeds mensen interesse hebben om 1 of 2 weken boerderijwerk mee te maken. Nieuwsgierig hoe dit precies geregeld is? Check www.deseizoensarbeiders.nl

Net voor de pompoenoogst is losgebarsten hebben we ook onze aardappels gerooid, en met goed resultaat! Prachtexemplaren en flink wat kilo’s, daar houden we van. Tussendoor zijn onderzoekers van Wageningen University & Research langs geweest voor een rondleiding en zijn we druk met het ontwikkelen van onze plannen om op Zonnegoed nóg meer natuurinclusief te gaan werken. Een volle maar hele leuke tijd!

Een groene gloed
Direct na de aardappeloogst is het land bewerkt en zijn groenbemesters ingezaaid. Groenbemesters zijn een mengsel van verschillende planten en kruiden zoals haver, zonnebloem en phacelia. We zaaien deze kruiden in, niet om te oogsten maar zodat ‘s winters het land niet kaal ligt, maar bedekt is. Dit is goed voor de biodiveristeit, het bodemleven en voorkomt uitspoeling van stikstof. Dankzij de regen zijn de groenbemesters binnen een week gekiemd en ligt er nu een prachtige groene gloed over onze oude aardappelpercelen!

Alle nieuwsberichten

Meer lezen

Oproep: verspreid ons bericht over het No Shit winterabonnement!

14 november 2023

Keek op de week #6: 1-22 september

22 september 2023

Nieuw: het No Shit winterabonnement!

22 september 2023