Keek op de week #4: 26 mei – 28 juli

28 juli 2023

Het zomerseizoen is in volle gang en we hebben het gemerkt op de boerderij. Door alle drukte is deze Keek op de week een stuk later geworden dan gepland. Het voordeel is dat we nu een heleboel te vertellen hebben!

Ten tijde van de de vorige Keek (eind mei) waren alle gewassen gezaaid en net gekiemd. In schril contrast met het koude en natte voorjaar kregen we eind mei en het grootste gedeelte van juni juist hete temperaturen en aanhoudende droogte voor onze kiezen. Zodanig dat ook bij ons de beregeningsinstallatie flink gedraaid heeft: een intensieve klus die veel nachrust kost. Tussendoor is er ook nog heel veel onkruid gewied tijdens de wiedcampings, was Peas of Me op bezoek en hebben de eerste No Shit Farmlunches plaatsgevonden! Een verslag hiervan kan je teruglezen in de bijbehorende nieuwsberichten.

In juli kwam weer regen, zoveel dat het zoeken was naar een geschikt moment om tussen de buien door de eerste oogsten droog binnen te halen (zeg het maar: het is ook nooit goed!). Gelukkig zijn de plantuien, spelt en eenkoren toch goed van het land gekomen: zo vliegt het seizoen voorbij! Hierboven een mooie foto van het eenkoren. Eenkoren is een van de oudste graansoorten (10.000 jaar geleden werd het al geteeld), maar nieuw in ons teeltplan. Eenkoren is rijk aan eiwit, ijzer, mangaan, zink en vitamine E. Het heeft bovendien een diepe en kruidige smaak. Bijvoorbeeld heel geschikt voor smakelijke vegan pannenkoeken!

Pompoenen: flash forward
Wauw! 6 juni stonden onze pompoenen net boven de grond; nu, anderhalve maand later, is dit veld een groene zee geworden waar je bijna niet meer doorheen kunt lopen. De eerste pompoenen zijn zelfs al te spotten! We kijken uit naar de oogstcampings in september!

Prachtige piepers
Deze week is er een zgn. ‘proefrooiing’ gedaan in de aardappels: een klein stuk aardappels wordt met de hand opgegraven om de verwachte oogst te berekenen en te zien welke maat de aardappels hebben. De resultaten van het ras Levante (op bovenstaande foto) lijken veelbelovend! Om de groei te stoppen, branden we het loof af. De aardappels zelf laten we nog enkele weken in de grond zitten zodat de schil steviger wordt. Dan zijn ze klaar om veilig te oogsten!

Eerste oogst: plantuien
Onze plantuien zijn van het land en direct verkocht! Plantuien wil zeggen dat deze uien opgekweekt zijn uit plantuitjes. Hierdoor zijn ze sneller groot genoeg om te oogsten dan uien die gezaaid worden. Dit zijn dus de eerste ‘nieuwe’ uien van 2023 en die gaan na sortering en verpakking meteen naar de afnemer. Sorteren en verpakken gebeurt op een boerderij in de buurt dus we zijn even gaan kijken: daar stonden onze uien klaar voor de winkel!

Alle nieuwsberichten

Meer lezen

Keek op de week #6: 1-22 september

22 september 2023

Nieuw: het No Shit winterabonnement!

22 september 2023

Keek op de week #5: 29 juli – 31 augustus

1 september 2023