Keek op de week #2: 8 april – 5 mei 2023

5 mei 2023

Na een relatief warme en droge winter, waren de eerste maanden van 2023 opvallend nat. Er valt vaak en veel regen, terwijl we juist het land op willen voor grondbewerking, maaimeststoffen uitrijden, zaaien en planten. Het is dus, zoals het onder boeren heet, echt ‘stelen’ dit voorjaar. Dit betekent dat we elk zeldzaam geschikt moment moeten benutten om het landwerk gedaan te krijgen.

Gelukkig is er zo toch een hoop gelukt de afgelopen weken op boerderij Zonnegoed en hebben we een goede start kunnen maken met de teelt van een nieuwe lading No Shit groenten! Hieronder de belangrijkste gebeurtenissen van afgelopen maand op een rijtje. En met zo’n zonnig begin van mei voelt het nu toch echt als voorjaar!

Aardappels poten
Geen meubelboulevard voor ons dit jaar! Het mooie weer met Tweede Paasdag werd benut om een begin te maken met het poten van de aardappelen en één week later is het perceel verder afgemaakt. Niet zonder slag of stoot, want alles wat mis kon gaan, ging mis: kapotte trekker, niet werkende gps, kapotte rotorkopeg, pootmachine stuk, heftruck vast… Maar gelukkig, de aanhouder wint. Na 2 lange dagen zaten alle circa 500.000 poters in de grond!

Uien & bieten zaaien
Eerder werden er al uien geplant, midden april zijn ook de zaaiuien de grond in gegaan. Hoewel plantuien eerder te oogsten zijn, zijn zaaiuien weer langer te bewaren. Zo hebben beide soorten een plek in ons systeem. Zowel de uien als de rode bieten worden gezaaid met een zelf ontwikkelde compostzaaimachine. Het voordeel van dit systeem is dat er minder onkruid groeit in de gewasrijen. Bovendien komt het gewas beter op omdat de compost warm en rul is. Tip: er staan enkele filmpjes van dit proces op onze Instagram

Maaimeststoffen uitrijden
Het groene goud! Op de foto zie je hoe over het aardappelland nog een lading maaimeststoffen uitgestrooid en vervolgens in de aardappelruggen gewerkt wordt. Zo komen de voedingsstoffen mooi dichtbij de planten terecht. Na wat vertering door het bodemleven groeien er straks dus heerlijke aardappels uit! En, zeer typisch voor dit voorjaar… Exact voor de regen hadden we het hele veld klaar!

Alle nieuwsberichten

Meer lezen

Keek op de week #6: 1-22 september

22 september 2023

Nieuw: het No Shit winterabonnement!

22 september 2023

Keek op de week #5: 29 juli – 31 augustus

1 september 2023